Какво трябва да знаем за ахата?

Какво трябва да знаем за ахата?
1 ноември 2020

 

           1. НАУЧНИ ДАННИ

           Ахатът представлява зърнеста разновидност на кварца. Според структурата се разграничават мъхест, ивичест и пейзажен ахат. Като форма на халцедон (тип кварц) той проявява разнообразие от цветове, форми, както и често присъстваща нежна иридесценция (променя цвета си погледнат от различен ъгъл). Повечето ахати се срещат в кухините на вулканични скали или лави. Има лентова структура, последователните слоеве са приблизително успоредни на страните на кухината.

Този камък се използва от векове за производството на орнаменти и скулптури.

          Ахата бива формиран при охлаждането на лавата, пара и други газове, като се образуват мехурчета. След втвърдяване на скалата, вода съдържаща силициев двуокис, прониква в мехурчетата и се сгъстява и постепенно се втърдява.

Индустрията за Ахат е започнала в района Идар-Оберщайн в Германия, където е имало изобилие от камъка.

              2. ЛЕЧЕБНИ СВОЙСТВА

             Това, че ахатът е  многопластов камък му дава особена сила. Смята се, че той поглъща негативната енергия и я трансформира в положителна.

             Ахатът е мощен лечител, много наситен с енергия. Отнема стреса, съдейства за постигане на емоционален, физически и интелектуален баланс. Защитава децата от страх и им помага да проходят по-рано. Ако ахатът се носи дълго време, той подобрява зрението.

            Носенето на ахат на лявата ръка помага за преодоляване на нервността, облекчава главоболието. При заболявания на бронхите, астма или хронична кашлица, болки в гърлото и зъбите се препоръчва да носят ахатови гердани.

           Част от способностите му са понижаване на треска, лекуване на артритни и костни деформации, поддържане на скелетната система и понякога може да бъде полезен в лечението на фрактури.

            Многобройните видове ахат – трудно различими по цвят или шарка, притежават различни свойства. Въпреки, че всеки вид ахат може да се ползва за горепосочените цели, тези камъни имат и свои собствени магически свойства. Някои от най-известните ахати и техните свойства са:

Ивичест ахат (елемент: огън) – за защита и възстановяване на телесната енергия и облекчаване при стресови ситуации.

Черен Ахат (елемент: огън) – предпазващ камък, носи се за смелост и за успех на изпити.

Черно-бял ахат (елемент: огън) – носи се като амулет, предпазва от ментални нарушения.

Син ивичест ахат (елемент: вода) – този камък носи мир и щастие. Ако го държите в ръката си, ще извлече стреса от цялото тяло.

Кафяв Ахат (елемент: огън) – много отдавна е бил носен от воини – за победа в битката, а днес се използва предимно за успех във всяко начинание. Ценени са в Италия и Персия като защита срещу уроки. Също е и талисман за богатство.

Оранжев Ахат (елемент: Слънце) – помага за подобряване на настроението.

Жълт ахат (елемент: Слънце) – използва се при контакт с творческата страна на ума и подобряване на изобретателността.

Зелен Ахат (елемент: Земя) – този ахат обикновено се носи за подобряване на здравето на очите.

Мъхов Ахат (елемент: Земя) – поради интересната си шарка, този камък е особено подходящ за талисман на градинарите. Носи се за облекчаване на схванат врат, дава енергия, там където се е изчерпала. Използва се и при ритуали за богатство, щастие и дълголетие. Този камък се носи, когато искаме да направим някого свой приятел.

 Червен Ахат(елемент: огън) – познат от мнозина като „Кървав Ахат“ този камък е бил носен в древен Рим с цел предпазване от ухапвания на насекоми, както и за лекуване на кръвта и за насърчаване на спокойствието и мира. Твърди се още, че прогонва паяците.

Сив Ахат с бели ивици (елемент: вода) – често се използва при интелектуални занимания.

                  Ахатът е подходящ за представители на зодии: Козирог, Водолей, Дева, Овен

Той носи хармония и се смята, че е камък на дълголетието. Предпазва от болести и настинки.  Привлича успеха и носи късмет.

 

15 февруари 2021
Знаете ли кои камъни са подходящи за Вашата зодия?

За да Ви улесним в избора на бижу, се опитахме да съберем на едно място кратка информация за зодиите и кои са подходящите камъни за тях. Добавили към съответните зодиакални знаци и техните дати.

прочети още
1 февруари 2021
Защо да носим бижута от естествени камъни?

Няма нищо по – хубаво от това да си близо до природата! Да седиш до дърво, да слушаш океана или да дишаш планинския въздух. Това винаги ще създаде усещане за спокойствие, просто защото природата е балансирана. От елементите на Земята са създадени полускъпоценните камъни. Различните им свойства, цветове и място на произход носят различни усещания и комфорт.

прочети още
5 декември 2020
Засилете имунитета си с помощта на естествените камъни!

Новият коронавирус продължава да се разпространява и да заразява хора по целия свят. Освен препоръките за старателно миене на ръцете и избягването на контакти, е добре да се погрижим и за имунитета си. Има много начини да направим това като пием витамини, като се храним здравословно и т.н.

прочети още